Mind The Art

Ιδανικός Εξοπλισμός για το 2024!

Ο "εφιάλτης" ξεκινάει όταν φτάνεις στο σημείο να επιλέξεις τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να γράψεις μουσική! Ευτυχώς, η κατασκευαστική  ποιότητα και οι δυνατότητες που παρέχει ένα "φθηνό" εργαλείο τώρα πια, είναι αυτές για τις οποίες πληρώναμε αδρά τα προηγούμενα χρόνια.
Με λίγα λόγια, μπορείς να στήσεις ένα Home Studio με ελάχιστα χρήματα και ταυτόχρονα να είναι "ανθεκτικό" σε πολύωρη καθημερινή χρήση παρέχοντας σου ότι χρειάζεσαι (τις περισσότερες φορές πολύ περισσότερα) για να δημιουργήσεις.
Παρακάτω, θα βρείς προτάσεις για εξοπλισμό, τον οποίο και εγώ ο ίδιος θα επέλεγα αν ξεκινούσα σήμερα, και με βάση την καλύτερη αναλογία μεταξύ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ και ΤΙΜΗΣ.

Εδώ να τονίσω ότι προτάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικές, είναι προσωπικές επιλογές και τα Link είναι απο το γερμανικό πολυκατάστημα
Thomann.de το οποίο αποτελεί - τα τελευταία πολλά χρόνια- την καλύτερη δυνατή λύση  χάριν στα εξής χαρακτηριστικά:
  • Τιμή
  • Γρήγορη αποστολή
  • Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 199€
  • Εγγύηση
  • Εξυπηρέτηση
  • Υποστήριξη


Σαφώς και μπορείτε να προμηθευτείτε ότι θέλετε απο όποιο κατάστημα επιθυμείτε.

Κατηγορίες Προτάσεων:

Πού θα τα "ακουμπήσεις" όλα;

Αν και τις περισσότερες φορές θα χρησιμοποιήσεις το γραφείο που ήδη έχεις ή το τραπέζι όπου μέχρι χθές έτρωγες το πρωινό σου, θα έρθει η στιγμή που θα θελήσεις ένα desk αφιερωμένο μόνο στην δημιουργική σου εργασία. Με τακτοποιημένα καλώδια, μονίμως συνδεδεμένη κάρτα ήχου, με χώρο για τον controller σου και όλα τα πλεονεκτήματα ενός χώρου αφιερωμένου σε αυτό που κάνεις. Ίσως τώρα να μην έχεις κάπου να το "φιλοξενήσεις" και σίγουρα ΔΕΝ είναι απο τα πράγματα που χρειάζεσαι άμεσα. Καλό είναι όμως να έχεις μια ιδέα.
Empty space, drag to resize

Με αυτά θα μεγαλουργήσεις.

Μικρά σε μέγεθος, μεγάλα σε αποδόσεις. Και αν θεωρείς ότι ένας μεγάλος controller, με πλήκτρα σε κανονικές διαστάσεις είναι αυτό που θέλεις, τότε είναι αυτό που χρειάζεσαι. Μην ξεχνάς όμως το "μικρό αποτύπωμα" που έχουν τα μικρά -σε μέγεθος- controllers. Δεν σου πιάνουν χώρο, σου παρέχουν αρκετές δυνατότητες και μπορείς να τα έχεις μαζί σου κάθε φορά που αποφασίζεις ένα ταξιδάκι.
Empty space, drag to resize

Άκου το αριστούργημα σου!

Είναι γεγονός πως όσα περισσότερα ξοδέψεις, τόσο καλύτερα ηχεία θα πάρεις, τόσο καλύτερα θα ακούς "κριτικά". Όταν λέμε "κριτική ακρόαση", εννοούμε να ακούς σωστά όλες τις συχνότητες και τις ατέλειες (ή όχι) του κομματιού σου. Συνήθως δουλεύουμε σε μικρούς χώρους και όχι κατάλληλα "μετρημένους". Σε δωμάτια, σαλόνια και αποθήκες. Είναι όμως γεγονός πως ακόμη και με φθηνά ηχεία ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις την παραγωγή που θέλεις αρκεί "ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΑ ΗΧΕΙΑ ΣΟΥ". Άκου όσο περισσότερη μουσική γίνεται απο αυτά, έτσι τα αυτιά σου "θα κουρδίσουν" και θα φτάσεις στο επίπεδο της "κριτικής ακρόασης". Οπότε, τουλάχιστον για τώρα, πάρε τα πιο καλά που μπορείς να υποστηρίξεις οικονομικά αλλά μην αγχώνεσαι να πάρεις τα "καλύτερα" της αγοράς.
Empty space, drag to resize

Tώρα άκουσε το αλλιώς!

Αν δεν μπορείς να πάρεις τα ηχεία που θέλεις, πάρε ένα καλό ζευγάρι ακουστικών. Όχι μόνο δεν θα ενοχλείς αλλά κάποια στιγμή -ακόμη και αν δουλεύεις με ηχεία- θα τα χρειαστείς ως μια εναλλακτική πηγή "κριτικής ακρόασης" αλλά και κατα την διαδικασία μιας ηχογράφησης (π.χ. της φωνής σου). Να μην αναφέρουμε και το πλεονέκτημα του να μπορείς να δουλέψεις όπου και να βρίσκεσαι.
Empty space, drag to resize

Πουθενά χωρίς αυτήν!

Η κάρτα ήχου μαζί με τον υπολογιστή σου, είναι η καρδιά του συστήματος σου. Όχι μόνο εξοικονομεί CPU καθώς το μεγαλύτερο μέρος της μετατροπής του σήματος απο αναλογικό σε ψηφιακό και αντίστροφα (AD/DA) γίνεται σε αυτή αλλά χάριν σε αυτή μπορείς να ακούς καλά, να ελέγχεις την ένταση και φυσικά να ηχογραφείς την φωνή σου, την κιθάρα σου κλπ. Απο μέγεθος που κλείνει σε μία παλάμη μέχρι και αρκετά μεγαλύτερες, επίλεξε ανάλογα με τις ανάγκες σου και το πορτοφόλι σου. Συνήθως, μία "μικρή" σε μέγεθος κάρτα, με μία ή και δύο εισόδους είναι προτιμότερη για λόγους μετακίνησης κλπ.
Empty space, drag to resize

Δώσε στο κοινό σου φωνή!

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται λίγο καθώς έχουμε τα δυναμικά και τα πυκνωτικά μικρόφωνα. Τα δυναμικά είναι ότι πρέπει για "ζωντανές" καταστάσεις και επίλεξε τα αν έχεις σκοπό να βγείς live. Τα πυκνωτικά ωστόσο, πέραν του ότι χρειάζονται "ρεύμα" (η κάρτα ήχου σου θα το παρέχει άνετα), διακρίνονται για την ευαισθησία τους (να γράφουν όλες τις λεπτομέρειες δηλαδή) και τα προτιμούμε όταν θέλουμε να ηχογραφήσουμε πιο "σοβαρά". Επίσης και το μέγεθος των πυκνωτικών είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερο των δυναμικών.
Empty space, drag to resize

Στήριξε τις επιλογές σου!

Μπορεί στο γραφείο σου να έχεις χώρο για δύο ηχεία και να θεωρείς οτι κρατώντας το μικρόφωνο στο χέρι, θα γίνει η δουλειά σου. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις βάσεις για τα ηχεία σου (επιτραπέζιες ή επιδαπέδιες) και σίγουρα μια βάση για το μικρόφωνο σου καθώς έτσι θα ελαχιστοποιήσεις τον θόρυβο που θα ηχογραφείς.
Empty space, drag to resize

Θα χρειαστείς και καλώδια όμως...

Αν έχεις επιλέξει κάποιο bundle ηχείων ή μικροφώνου που σου δίνει βάσεις και καλώδια, έχεις τελειώσει πρακτικά. Αν όχι, τότε θα χρειαστείς καλώδια ώστε να συνδέσεις τα ηχεία σου με την κάρτα ήχου σου καθώς και το μικρόφωνο σου. Εδώ θα πρέπει να προσέξεις τί εξόδους (Line Out ή Master Out) σου "δίνει" η κάρτα σου ώστε να πάρεις τα σωστά. Αν έχεις κάποιες απορίες, το καλύτερο θα είναι να επικοινωνήσεις απευθείας με τον προμηθευτή σου ώστε να σου προτείνει αυτός τα κατάλληλα.
Empty space, drag to resize

Και λίγο παραπέρα...

Αν ο χώρος σου δεν σου επιτρέπει να ηχογραφήσεις όπως θα ήθελες, υπάρχουν κάποιες λύσεις. Είναι καλό όμως να "μελετήσεις" πρώτα ώστε να μην πετάξεις τα χρήματα σου άσκοπα. Αυτά που θα σου προτείνω, συνήθως δουλεύουν καλά σε μικρά δωμάτια που δεν είναι "φορτωμένα" με πολλές βιβλιοθήκες, ράφια κλπ.
Empty space, drag to resize
Δημιουργήθηκε με